Як зібрати комп’ютер (ПК) самому

Як зібрати комп’ютер (ПК) самому недорого
Щороку виробники комплектуючих до комп’ютера випускають нові модулі і ціна на них спочатку просто захмарна. Тому давайте розберемося яка оптимальна збірка комп’ютера ідеально підходитиме для завдань середньої складності в 2021 році.

Поставте собі питання, ви хочете зібрати комп’ютер для роботи або для сучасних комп’ютерних ігор. Якщо для роботи, то які програми ви маєте намір використовувати на своєму ПК або якщо комп’ютер потрібен вам для ігор, то в які ігри ви хочете грати.

Звичайно ж, ви можете подивитися на мінімальні системні вимоги до програм або ігор і купити собі комп’ютер потрібної вам конфігурації. Але давайте зберемо комп’ютер на якому ви зможете використовувати складні програми та грати у найсучасніші ігри за недорого.

У визначенні ціни мені допоможе український сайт католог – ek.ua. Починаю складання ПК з вибору процесора, думаю, всі знають, що є два виробника CPU — це Intel і AMD. З вибором визначитися повинні ви самі. Відзначити можу тільки те, що процесор AMD коштуватиме дешевше ніж Intel. Наприклад, якщо вибір стояв би переді мною, то якщо мені потрібен був комп’ютер для роботи я будував би ПК на Intel, а якщо для ігор, то на AMD. Але за своєю практикою людям імпонує більше Intel, тому давайте сьогодні збирати комп’ютер на цьому процесорі.

На сьогоднішній день дешево зібрати потужний комп’ютер не вдасться, все ж таки викласти кругленьку суму доведеться. Давайте приступати до збирання.

Процесор

Я обираю процесор Intel Core i5 Comet Lake -10600K, який має базову частоту 4,1 ГГц та розганяється до 4,8 ГГц, має 6 ядер та 6 потоків. Вартість такого процесора в Україні від 5599 грн.

Процессор какой выбрать, как собрать пк компьютер самому

Материнська плата

При виборі материнської плати необхідно звернути увагу, який у процесора роз’єм Socket (сокет). Процесор, який вибрали ми маємо Socket Intel LGA 1200, тому дуже важливо материнську плату придбати з потрібним нам сокетом. Сайт Ekatalog UA показав нам понад 200 різних материнських плат із ціною від 1999 грн до 45 тис. грн. Мій вибір упав на материнську плату Asus PRIME H410M-R, яка коштує 2113 гривень. Вона має два канали оперативної пам’яті з можливість встановити максимальний об’єм 64 GB і вбудований звуковий адаптер. Якщо ми не використовуватимемо програми пов’язані зі створенням музики, то на цьому можна заощадити і не купувати звукову карту.

материнская плата какую выбрать, как собрать пк компьютер самому

Оперативна пам’ять

Коли вибираємо оперативну пам’ять, дивимося в характеристиках материнської плати, який тип роз’єму ОЗУ підходить до неї. До материнської плати Asus PRIME H410M-R потрібно купувати оперативну пам’ять з типом модуля DDR4. Сьогодні мінімальний обсяг оперативної пам’яті 8 Gb. Але для використання більш складних програм варто купити ОЗУ мінімум на 16 Gb і якщо ви найближчим часом не плануєте докупити ще одну планку на 16 Гб, то варто купити два модулі по 8 Gb, так у вас буде використовуватися два потоки, тим самим продуктивність вашого ПК буде вищим. На сьогоднішній день найпопулярнішою оперативною пам’яттю є оперативна пам’ять HyperX Fury Black DDR4 1x16Gb з частотою 3200 МГц, яка має вбудований радіатор – відмінний вибір з перспективою на майбутнє і коштує вона від 2625 грн.

оперативная память какую выбрать, как собрать пк компьютер самому

SSD диск

Хочу порадити звернути свою увагу на SSD диски, тому що вони швидше ніж звичайний HHD. Так, вони дорожчі, але розглянь варіант на 500 Гб. Цього обсягу вам має вистачити для встановлення програм та сучасних ігор. У перспективі, у майбутньому ви можете придбати собі ще один SSD або HHD. Важливо, SSD диск більше призначений для ноутбуків і через це має розмір менше ніж HHD, тому додатково до SSD диску доведеться купити ще внутрішню кишеню. Свій вибір я зробив би на SSD Kingston A400 SA400S37/480G, який коштує в Україні від 1432 грн. Фактичний обсяг, який ви побачите приблизно 440-455 Гб. Швидкість запису даного диска 450 МБ/с, а швидкість читання 500 МБ/с.

SSD диск какой выбрать, как собрать пк компьютер самому

Блок живлення для комп’ютера

Вважаю, що на блоці живлення заощаджувати не варто, тому що не хотілося б створювати навантаження через брак потужності блоку живлення, внаслідок чого можуть перегоріти комплектуючі, тому варто вибрати блок гарного бренду і потужністю від 700 Вт. Виходячи з обраних раніше комплектуючих я б вибрав Блок живлення Zalman TX TX-ZM700, який коштує від 1299 грн.

Блок питания Zalman TX TX-ZM700 какой выбрать, как собрать пк компьютер самому.png

Відеокарта

Найдорожчим елементом у нашій збірці є відеокарта. Вона є одним з найважливішим елементом у складанні ПК. Найвдалішим рішенням у 2021 році буде придбання відеокарти Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G (GV-N1660OC-6GD), її ціна починається від 17236 грн. Вона має 6 Gb пам’яті, шина на 192 біт, активне охолодження та додаткове харчування.

Видеокарта Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G (GV-N1660OC-6GD) какую выбрать, как собрать пк компьютер самому.png

Корпус

Давайте як корпус виберемо щось простеньке і найголовніше що всі наші комплектуючі помістилися і зручно лягли в нашому корпусі. Я б обрав звичайний Корпус Aerocool CS-102, ціна його 567 грн в Україні.

Корпус Aerocool CS-102 какой выбрать, как собрать пк компьютер самому.png

Висновок

Щойно ми з вами розібрали, які характеристики комп’ютера потрібні для сучасного використання ПК у роботі з програмами середньої складності та які комплектуючі підходять у 2021 році для сучасних ігор. Давайте тепер порахуємо, скільки ж нам обійшовся такий комп’ютер.

  • Процесор — 5599 грн.
  • Материнська плата — 2113 грн.
  • Оперативная пам’ять — 2625 грн.
  • SSD диск — 1432 грн.
  • Блок живлення — 1299 грн.
  • Відеокарта — 17236 грн.
  • Корпус — 567 грн.

Разом — 30 871 грн.

В загалом недешеве це задоволення збирання ПК=) Спасибі, що дочитав до кінця. Успіху тобі з вибором.

Залишити коментар

Design a site like this with WordPress.com
Для початку