Вплив сну на здоров’я людини


Якісний сон уночі неймовірно важливий для вашого здоров’я. Фактично він так само необхідний, як правильне харчування та фізичні навантаження. Але, на жаль, існує безліч причин, які можуть завадити йому. Сучасні люди сплять набагато менше, ніж попередні покоління. І якість сну також знизилася.

10 причин, через які важливий якісний сон.

Вплив сну на здоров'я людини

Поганий сон впливає на набір маси тіла

Так, недолік сну призводить до набору ваги і, відповідно, до ожиріння. Відповідно до досліджень Національного інституту здоров’я США люди, які недосипають, важать більше, ніж ті, хто спить достатньо часу. Фактично недосипання є одним із сильних факторів ризику для ожиріння.

У дослідженні, проведеному Національним інститутом здоров’я США, у 2008 році було виявлено, що у 89% дітей та 55% дорослих з короткою тривалістю сну дуже висока ймовірність ожиріння.

Вплив сну на ожиріння також може посилюватися або зменшуватися завдяки іншим факторам – наприклад, гормонам та мотивацією займатися спортом. Тому якщо ви хочете скинути вагу, то повноцінний сон вам потрібний.

Ті, хто добре сплять, споживають менше калорій

Дослідження показали, що люди намагаються компенсувати нестачу сну калоріями і тому їхній апетит збільшується.

Депривація сну впливає на гормональне тло — зокрема, як виявлено Національним інститутом здоров’я США, на гормони апетиту. Пептидний гормон грелін підвищується, викликаючи голод, тоді як лептин, який пригнічує почуття голоду, знижується. Насправді ви не хочете їсти, просто не виспалися.

Звідси випливає: Недосип впливає на гормони апетиту. Ті, хто висипається, споживає менше калорій, ніж ті, хто спить мало.

Хороший сон сприяє покращенню концентрації та продуктивності

Сон важливий для різних видів мозкової діяльності, що включають пізнання, концентрацію, продуктивність і продуктивність. А нестача сну може їх погіршити.

Як хороший приклад виступає дослідження діяльності медичних інтернів. Стажери зі стандартним графіком і збільшеним робочим часом понад 24 години допускали на 36% лікарських помилок більше, ніж ті інтерни, які добре висипалися.

Інше дослідження показало, що скорочений час сну може чинити на мозок такий самий негативний вплив, як і алкоголь. При цьому є докази, що добрий сон покращує здатність вирішувати проблеми, підвищує функцію пам’яті у дорослих та дітей.

Люди, що виспалися, роблять спортивні успіхи

Національний інститут здоров’я США провів дослідження, у яких довів, що якісний сон покращує спортивні результати. У випробуваннях брали участь баскетболісти; у регулярно висипаних підвищилися швидкість, точність, час реакції та психічний добробут.

Було ще одне дослідження, що стосується жінок похилого віку. Короткий сон безпосередньо впливав на фізичну форму. У випробуваннях брали участь понад 2800 жінок, за підсумками дослідження виявлено, що поганий сон пов’язаний з повільнішою ходьбою, нижчою силою захоплення та більшими труднощами під час виконання незалежних дій.

Підсумуємо: Тривалий сон покращує багато аспектів спортивної та фізичної діяльності.

У тих, хто спить мало, високий ризик серцевих захворювань та інсульту

Якість і тривалість сну можуть істотно вплинути на багато факторів ризику для здоров’я. Зокрема, на ті, що сприяють розвитку хронічних захворювань, у тому числі серцево-судинних.

Огляд 15-ти медичних досліджень показав, що ті, хто спить недостатньо, більше перебувають у групі ризику серцевих захворювань, ніж ті, хто спить по 7-8 годин на добу.

Якщо спати менше 7-8 годин на добу, то високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також розвитку інсульту.

Сон впливає на метаболізм цукру та ризик виникнення діабету 2 типу

Були проведені експерименти, за підсумками яких виявлено, що обмеження сну впливає рівень цукру в крові і знижує чутливість до інсуліну. Молоді здорові чоловіки піддавалися депривації сну: протягом 6-ти діб поспіль вони могли спати лише по 4 години. Це викликало симптоми переддіабету. Після повернення нормальної тривалості сну ці симптоми зникли за тиждень.

Неправильні звички сну впливають рівень цукру крові в населення загалом. У тих, хто спить менше ніж 6 годин на добу, підвищений ризик розвитку діабету 2 ступеня.

Отже: Нестача сну може спричинити переддіабет у здорових дорослих людей лише за 6 діб. Багато досліджень показують тісний зв’язок між коротким сном та діабетом 2 типу.

Недосипання пов’язане з депресією

Психічні розлади та захворювання, такі як депресія, також тісно пов’язані з неякісним сном і недосипанням. Дослідження Національного інституту здоров’я США показують, що 90% людей, які страждають на депресію, скаржаться на якість сну. Вони показують, що поганий сон підвищує ризик суїциду.

Люди з розладами сну, такими як обструктивне апное та безсоння, мають скарги на депресивний стан, на відміну від тих, хто не має.

Підіб’ємо підсумок: Хронічне недосипання і поганий сон безпосередньо впливають на депресивний стан, особливо у тих, хто має порушення сну.

Сон покращує імунітет

Американські дослідники з’ясували, що навіть невеликі проблеми із сном негативно впливають на імунну функцію організму. Протягом 2 тижнів лікарі контролювали розвиток застуди у людей, яким назально ввели вірус. Було виявлено, що ті, хто спав менше 7 годин на добу, втричі частіше захворювали, ніж ті, хто спав по 8 і більше годин.

Тим, хто часто застуджується, бажано спати понад 8 годин уночі. Також вам може допомогти вживання великої кількості часнику.

Іншими словами: 8-ми годинний повноцінний сон сприяє посиленню вашого імунітету та допомагає боротися із застудними захворюваннями.

Сон впливає на емоції та соціальну взаємодію

Нестача сну знижує ваші можливості соціальної взаємодії.

Шведський інститут дослідження стресу, а також університет у Калгарі, Канада, провели незалежні дослідження щодо нестачі сну та рівня емпатії. Використовувалися тести розпізнавання облич.

Ще одне випробування, проведене Лабораторією сну та нейровізуалізації в Каліфорнійському університеті, показало, що люди, які не спали, починали погано розпізнавати вирази гніву та щастя.

Дослідники вважають, що недосипання та неякісний сон впливають на здатність розпізнавати важливі соціальні сигнали, а також зчитувати емоції оточуючих.

Підсумуємо: Депривація сну може знизити ваші соціальні навички та здатність розпізнавати емоції оточуючих.

Поганий сон посилює запальні процеси

Якість сну може впливати на запальні процеси. Встановлено, що недосипання активізує пошкодження клітин та посилення запалення.

При запальних процесах у кишечнику недосипання призводить до тривалого запалення ШКТ.

У людей з хворобою Крона (також відомою як гранулематозний ентерит або регіонально-термінальний ілеїт), які мало сплять, ймовірність рецидиву вдвічі вища, ніж у тих, хто не має проблем зі сном.

Щоб точно передбачити перебіг важких запальних захворювань, дослідники навіть рекомендують оцінювати якість сну.

Висновок: Сон безпосередньо впливає на запальні реакції організму. Його недолік пов’язаний із запальними захворюваннями кишечника і може збільшити ризик рецидиву захворювання.

Залишити коментар

Design a site like this with WordPress.com
Для початку